W trakcie korzystania z usługi w systemie informatycznym Użytkownika instalowane zostają pliki cookies. Pliki cookies wykorzystywane są przez Usługodawcę dla celów statystycznych. W przypadku, w którym Użytkownik nie wyraża zgody na instalację plików cookies, powinien zaznaczyć odpowiednią opcję w konfiguracji przeglądarki, którą się posługuje lub odmówić wyrażenia zgody na instalację cookies w odpowiednim oknie dialogowym.

Zamknij
O BURGER KING®

Nasz sukces – fakty mówią same za siebie. Po ponad 20 latach od otwarcia pierwszej restauracji BURGER KING® w USA, zaczęła się ekspansja w Europie. Hiszpania i Niemcy były pionierami i pozostają – obok Wielkiej Brytanii – największymi europejskimi rynkami BURGER KING®.


BURGER KING® w Europie to ponad 2 tysiące restauracji, z których większość prowadzona jest na zasadzie franczyzy. Operatorami lwiej części restauracji są więc niezależni franczyzobiorcy, a wiele z nich to biznesy rodzinne, istniejące od kilku dekad. BURGER KING® w Polsce to 28 restauracji, zlokalizowanych m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Opolu, Częstochowie, Gdańsku, Katowicach, Szczecinie, Trójmieście, Koszalinie, Szczecinie i Bydgoszczy. Ich operatorem jest firma AmRest.

Z ŻYCIA BURGER KING®
  • Jak szybko może powstać Burger King®? Bardzo szybko! W Rotherham, w Anglii, nasza restauracja została wybudowana w zaledwie 24 godziny.
  • Czy wiesz, że istnieje ponad 220 tysięcy sposobów na zamówienie WHOPPERA? Nasz WHOPPER, jak na prawdziwą gwiazdę przystało, potrafi być zmienny.
  • W 1957 roku powstał WHOPPER®. Ta data na zawsze wryła się w pamięć prawdziwych smakoszy. Do dziś WHOPPER jest gwiazdą światowego formatu.
  • WHOPPER® na emigracji! W 1963 roku została otworzona pierwsza restauracja BURGER KING® poza granicami Stanów Zjednoczonych. Od tego czasu mieszkańcy Puerto Rico mogą się cieszyć smakiem prawdziwej wołowiny grillowanej na ogniu.
  • Chcesz się przekonać jak smakuje WHOPPER® na wysokości 11 tysięcy stóp nad poziomem morza? Jedź do La Paz w Boliwii. Szczyt doskonałości!
  • Bigger? Better? Budapeszt? To właśnie w stolicy Węgier znajduje się największa restauracja BURGER KING® na świecie.
  • W norweskim Tromso, gdzie przez blisko 2 miesiące w roku panuje całkowita ciemność, znajduje się najbardziej na północ wysunięta restauracja BURGER KING®. Ogień wprost z naszego grilla rozjaśnia mieszkańcom miasteczka ciemność nocy polarnej. Nie zapominajmy jednak o naszej głównej misji – cieszyć podniebienia naszymi burgerami.
  • W 1998 roku mieszkańcy Sydney, w Australii, mieli nie lada powód do świętowania. Sydney fetowało otwarcie 10-tysięcznej restauracji BURGER KING®. Każdy powód do zabawy jest dobry, ale ten był naprawdę wyjątkowy.
  • Nasz WHOPPER® doskonale czuje się także w historycznych wnętrzach. Grillowanych na ogniu burgerów możesz spróbować na przykład w stylowych wnętrzach budynku z 1883 roku w Arnhem w Holandii.
  • Codziennie restauracje Burger King® na całym świecie odwiedza ponad 11 milionów gości.
  • Gdyby ustawić w szeregu wszystkie WHOPPER®’y zjedzone w ciągu ostatnich 50 lat, stworzoną w ten sposób drogą można by pojechać na Księżyc i z powrotem 10 razy!